Alfa a omega sázení stromků a keřů

(zdroj obrázku: www.freeimages.com)
Včera už jsme sázeli a v dalších týdnech nás čekají velké sázecí akce, stromky a keře jsou objednané a v průběhu října je přiveze pošta, ppl či my sami  v autě. A budeme sázet a sázet. Takže jsem si prošla teorii sázení stromků a sepsala body, na které bych nerada zapomněla.

Nejlépší je sázet na podzim, kdy rostlina nemá listy. V zimě se trochu tvoří kořeny, takže už začne lehce zakořeňovat.

Příprava

  1. Nakoupené kontejnerované sazenice je potřeba vyndat z květináčů a snažit se rozmotat a rozprostřít, aby se rostlina neuškrtila. Opatrně na tenké vlásečnicové kořínky. U prostokořenných sazenic je potřeba seříznout poškozené kořeny a dát rostlinku do kýble s vodou alespoň na 2 hodiny.
  2. Dál je potřeba vykopat díru. Velikostně by měla být velká tak, aby se do ní vešla rostlina a kořeny se neotáčely vzhůru. Díru pořádně prolijte vodou. Při tom lze (podle tipu z článku http://www.garten.cz/) sledovat vsakování a pokud se voda nevsakuje dobře, tak zkusit hlínu v díře ještě více rozrušit.
  3. Je potřeba připravit hlínu na sázení (tu co jsme vykopali, je možné ji promíchat se zakoupenou hlínou, pokud je to potřeba). Nejlépe doplnit mykorhizní přípravek firmy Symbiom, aby se rostlině vytvořil pořádný a schopný kořenový systém.

Sázení

  1. Do díry dáme trochu hodně vyzrálého kompostu promíchaného s hlínou. U stromků přidáme do díry kůl pro upevnění stromku (přílišné houpání ve větru může v době zakořeňování poškodit kořínky). Kůl by měl být pod korunkou, aby nepoškozoval potom větve.
  2. Vložíme rostlinu a sadíme ji do do stejné výšky, jako byla ve školce (mělo by to být vidět na kmínku). Při zasypávání protřepeme stromkem, aby nebyly u kořenů vzduchové kapsy.
  3. Pořádně prolijeme hlínu vodou a trochu ušlapeme, případně ještě přidáme hlínu.
  4. Stromek pořádně zamulčujeme (asi nejlépe slámou).
  5. Upevníme případně stromek ke kůlu (nejlépe "osmičkou"), aby měl kmen trochu volnost a vůli.

Péče


Rostlinu je potřeba ze začátku občas zalít. Ale nepřehánějte to, jak píše pan Svoboda (http://ekozahrady.com/prodejci_rostlin.htm): "S celoroční zálivkou to nikdy  nepřehánějte, pokud rostlinám zrovna nehrozí uschnutí, protože je tím jen zchoulostivíte."  Takže zalívat se má jednou za čas, ale pořádně a hodně, aby se voda vsákla dostala opravdu až ke kořenům a do hloubky. Za ní se pohrnou kořeny rostliny a zakoření pořádně a hluboko.


Články:
http://www.uhliste.cz/sazeni-ovocnych-stromu.a87.html
http://www.garten.cz/a/cz/5714-podzimni-sazeni-stromu/



Štítky:

Sdílení:

0 komentářů