Jak založit květnatou louku

Opět přidám trochu teorie, tentokrát o zakládání květnaté louky, nebo také tzv. jedlého trávníku. Sice jsou návody na každé krabičce či sáčku, který si zakoupíte, ale někdy není na škodu zjistit si postup dříve, než jdete set.
Ideální doba pro zakládání louky je brzy na jaře a nebo pozdě na podzim. My jsme teď malou loučku zakládali v půlce listopadu.

  1. Nejprve je potřeba si koupit luční směs. Vím zatím jen o dvou výrobcích: http://www.plantanaturalis.com/http://www.agrostis.cz/. Pro malé či členité plochy, kde se bude častěji chodit, se hodí  například Zahradní loučka nebo přímo Zelený chodníček pro časté sešlapávání.
  2. Potom je potřeba připravit místo k setí. Půdu má být čistá, tedy odplevelená. Jakým způsobem to udělat? To si každý za sebe asi vyloží jinak. Lze prostor poorat a pohrabat kovovými hraběčkami. Nebo lze povrch zamulčovat kartony a slámou a na ně dát vrstvu hlíny a písku. V každém případě nelze osivo jen tak hodit do zapěstovaného trávníku, zvlášť ne do pohnojeného trávníku. A už určitě není dobrý nápad druhý extrém, tedy postřik pozemku tzv. roundupem či podobnými šílenými jedy. My jsme vzhledem ke studenému větru a zimě jen navezli na plevelem zarostlé, byť posečené místo, hromady hlíny a hráběmi ji rozhrnuli. Byl to takový kompromis.
  3. Do kýblu si zavčas připravte suchý písek. Stačí jen trochu na promíchání s osivem. S pískem se bude osivo lépe set a spotřebujete jej rovnoměrněji. My jsme nabírali vlhký písek z nezakryté hromady, také to s ním šlo, ale suchý by byl vhodnější.
  4. Osivo v sáčku promíchejte, přisypte do písku a pořádně míchejte.
  5. Potom je dobré si celou směs rozdělit na dvě poloviny a vysévat každou zvlášť na celou plochu. Nejlépe ji rozsévat do kříže. Zajistí se tak rovnoměrné pokrytí osivem.
  6. Hráběmi promíchejte semena s vrchní vrsvou půdy. Jen lehce! Nezahrabávejte je moc hluboko, semena by měla být jen 0,5 cm pod povrchem.
  7. Celou plochu je potom potřeba "ušlapat" či uválet. Můžete si třeba přivázat dvě desky pod boty a povrch pěkně udusat. Nebo ho uplácávat lopatou, jako jsme to zkusili my. Obyčejné šlapání botami bez destiček není vhodné, protože se do navezené/poorané hlíny člověk akorát boří.

A dál už je to na přírodě. Louku nezalévejte a především ji ničím nehnojte. Počkejte nejlépe na déšť.

První rok se tvoří jen kořínky rostlin, takže se nedivte, že opět vykoukne také plevel. Louku je potřeba v prvním roce častěji kosit. Jakmile dosáhne porost výšky cca 20cm, tak jej pokoste na přibližně 6 cm výšky a pokosenou trávu z louky odneste.

Teprve v druhém roce by měla být louka už znatelná. Druhým rokem je třeba ji séct 2–3 krát ročně, aby se porost zahustil, první seč se začíná na konci květu kopretin v květnu.

Potom se louka obvykle seče jen 1–3 ročně, když začíná odkvétat. Ideálně nechte seno chvíli na louce ležet, aby se rostliny stihly vysemenit. Nikdy nesečte níže než 8–10 cm.

Louky jsou půvabné a často se vejdou i do malé zahrady. (Zdroj obrázku: https://commons.wikimedia.org/)
Více informací o květnatých loukách a jedlém trávníku: http://vysnenazahrada.blogspot.cz/2012/09/cteni-na-vikend-treti-stranka.html.
Infomace o tom, jak louku správně kosit: http://www.ekozahrady.com/kvetnate_louky.htm.

Obrázek louky: By Thomas Huntke, Germany (der Uploader) http://www.huntke.de (Own work (Original text: Eigenes Foto)) [CC BY-SA 3.0 de], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bergwiese-Kaernten-2008-Thomas_Huntke.jpg

Štítky:

Sdílení:

0 komentářů