O barborkách a růži z Jericha

Znáte barborky? Jsou to utržené či uřezané větvičky, které doma při správné péči na Štědrý den vykvetou. Dříve se s nimi věštilo, zda se dívka do roka provdá nebo ne. Dnes jsou spíše populární pro ozdobu domácnosti a pro snahu o držení tradic.

Barborky jsou oblíbenou ozdobou interiérů v zimě, a to nejen u nás v Česku. (Zdroj obrázků: https://jeansgarden.wordpress.com/ a http://summittreeandlandscape.com/)
Stříhají se větvičky:
  • stromy: třešně, višně, meruňky, švestky, jabloně, magnólie, sakura, bříza (jen kvůli lístkům), modřín
  • keře: šeříky, zlatice, kaliny, jasmín, kdoulovec, vilín, tavolníky, dřín, svída, lískovníček,

Aby větve opravdu vykvetly, potřebují cca 3-4 týdny. Proto se trhají právě na den svátku Barbory, dobře se to pamatuje. Potřebují se nejdříve aklimatizovat (tak 2 hodiny v chladné místnosti), pak teplý pokoj, hodně světla, širší seříznutí, aby plocha, kterou nasávají, byla velká. Rosení a vlhký vzduch jsou ideální. A musíte umět správně vybrat větvičky, na kterých jsou květové pupeny a ne jen listové.

Tolik stručně o této české tradici. Jak se však na barborky koukají právě lidé, kteří preferují přírodní zahrady? Tak to nevím. Myslím ale, že řezat v prosinci zrovna ovocné stromy není nejlepší nápad. Do ran se může snadno dostat infekce a stromek pak snáze podlehne nemocem. I v tradici bylo zakomponováno, že se měly stříhat větvičky ze stromu nejméně 10 let starého, nejspíše věděli proč. Kdyby mi někdo každou zimu takto ničil ovocné stromy na zahradě, moc bych zrovna nejásala, byť rozkvetlé větvičky se mi jako dekorace hodně líbí.

Asi je nejlepší k tomu přistupovat s rozumem. Pokud ustřihnete z rozrostlého, zdravého keře větvičku, která například překáží v cestě, tak si z ní barborku udělejte. Alespoň ještě něčemu a někomu prospěje. Stejně tak jsou neškodné barborky z keřů, které stejně často lidé stříhají, aby si zachovaly svůj vzhled (například svída krvavá).

(zdroj obrázku:
http://www.jacques-briant.fr/)
Docela se mi líbila historie zvyku popsaná na stránce http://www.magazinzahrada.cz/. Celé to vlastně začalo tím, že se chudí lidé chtěli přiblížit bohatým, kteří si byli schopni sehnat tzv. růže z Jericha. To je taková zelená roslina, která se po ponoření do vody brzy otevře. A tak vymysleli barborky. V dnešní době už jsme většinou dost bohatí na to, abychom si tzv. růži z Jericha (choulivku jerišskou, Anastatica hierochuntica) pořídili. Sice nekvete, je poněkud "ošklivá", ale její rozvíjení zaujme především děti a nejednoho dospělého. A lze později vysušit a schovat na příští rok.

O růži z Jericha:
http://www.ruzezjericha.eu/clanky/o-rostline.html
http://21stoleti.cz/blog/2012/11/30/zazracna-ruze-z-jericha-neboli-rostlina-„zmrtvychvstani“/

Koupit růži z Jericha lze tady, nechybí ani podrobný popis pěstování: https://botanic.cz/ruze-z-jericha-cela-rostlina

O barborkách:
http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/uz-mate-doma-barborku.html
http://harmonicka-zahrada.cz/Tipy-triky-rady/Barborky-aneb-rychleni-drevin
http://www.rozhlas.cz/zpravy/priroda/_zprava/natrhane-barborky-macejte-obden-ve-vane-radi-zahradnik--1145168
http://hobby.idnes.cz/nezapomente-utrhnout-barborku-vase-vanoce-rozkvetou-pfm-/hobby-domov.aspx?c=A081202_010604_hobby-domov_bma
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/barborky-nezne-kvety-uprostred-zimy
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/nezapomente-dnes-na-barborky


Obrázky barborek:
Jean Potuchek, Forcing Spring: GBBD, February 2011, https://jeansgarden.wordpress.com/2011/02/15/forcing-spring-gbbd-february-2011/
Noreen, Forcing Branches, http://summittreeandlandscape.com/2011/02/forcing-branches/

Štítky:

Sdílení:

0 komentářů