Ptáci a voda v zimě

Dávat ptákům v zimě vodu nebo nedávat? A jak, když mrzne, až praští? Zkusila jsem na internetu hledat odpovědi na tyto otázky. Ale moudřejší moc nejsem, však čtěte dále dva základní přístupy, které jsem našla.

(Zdroj obrázku: http://www.sxc.hu/photo/662969)

Ano, dávejte vodu!

Nejlépe vlažnou vodu do misky či napajedla každý den. I to hlásají kde které články. Dokonce by na trhu měla být i vyhřívaná napajedla. Ptáci se prý umí koupat, aniž by si promočili peří a proto se koupou i v zimě. Pokud ptákům vodu nedáte, můžete získat pocit, že někde dehydratovaní umřou.

Příklad článků: http://abecedazahrady.dama.cz/, http://www.csop.cz/, http://forum.abecedazahrady.dama.cz/http://stojizazachranu.blog.cz/. A také kniha Ptáci na zahradě od Ulricha Schmida.


Ne, vodu v zimě nesmí!

Ptáci mají sklon se ve vodě koupat a s mokrými křídly by prý umrzli. Podle některých teorií v zimě pijí jen sníh. Ale "babo, raď!", co mají dělají v holomrazech, kdy po sněhu není ani památky. Ve článcích je vždy jen opakován ten zákaz jako nějaká mantra. "Někde jsem to četl, honem to napíšu." Ale opravdu je to pravda? Jsou ptáci takto hloupí? Koupou se v zimě v přírodě v každé díře v rybníce?

Příklad článků:  http://operenci.cz/, http://operenci.cz/http://www.birdlife.cz/ http://www.rozhlas.cz/http://www.toulcuvdvur.cz/http://www.velkaepocha.sk/http://www.velkaepocha.sk/http://vlastovka.info/, http://www.magazinzahrada.cz/. A  také kniha Zakládáme a udržujeme ekozahradu od Milana Bruchtera.

Zdravý rozum?

Tak je to zmrznutí při koupání pravda nebo mýtus? Hledala jsem odpověď, ale nenašla ji. Chtělo by to nejlépe nějaký vědecký výzkum. Zatím se člověk musí potácet mezi tím, že ptáky zabije buď dehydratací nebo koupáním v mrazech.

Osobně si myslím, že je potřeba zapojit zdravý rozum. Nejlépe ptákům vysaďte bobulovité keře, myslím, že u některých určitě bude šance, že bobule v sobě budou mít nějakou vodu. Pokud je všude bílo a sněhu dostatek, tak ptákům vodu nedávejte. Sníh by jim měl vystačit.

Ale v případě holomrazů, kdy je voda všude okolo zamrzlá a sníh nikde, jim vodu raději dejte. Studenou, aby je nelákala ke koupání. A pokud máte velké obavy, nalijte jim vodu do úzké misky nebo korýtka, aby je to tolik na to koupání nelákalo. A sledujte je. Pijí? Koupou se? Dokud na zahradě nenajdete umrzlé ptáčky, tak by neměl být s podáváním vody žádný problém. Zbytečně neinvestujte od tepelných vyhřívadel vody ani jim do vody nikdy nepřidávejte sůl. Když zamrzne, tak zamrzne.

Sdílení:

2 komentářů

  1. Tak napajedlo na fotce bych v žádném případě nepoužíval, to je něco jako mravkolvova past na mravence - ti ptáci po dosednutí prostě ihned sklouznou do vody.

    Myslím si ale, že voda obecně by škodit neměla, koneckonců i britská RSPB napajedla s vodou podporuje. Ptáci nejsou blbí a koupat se nebudou (pokud jim ovšem k tomu nepomůžete).

    OdpovědětVymazat
  2. To je fakt, mnoho problémů může být právě kvůli nebezpečným pítkům. Já mám zatím na zahradě obyčejné provizorní mělké pítko z podmisky květináče, ale až budu kupovat nějaké "na stálo", tak si na to dám pozor. Děkuji za Váš komentář.

    OdpovědětVymazat