Jak je to se zimními květy

Pořád se mi nechce věřit, že něco může rozkvést i uprostřed zimy. V předzahrádkách jsem ještě totiž žádný rozkvetlý vilín ani kalinu v zimě neviděla, ani u žádného známého. Asi si budu muset počkat, než nějakou takovou rostlinu nasadím do naší zahrady, pokud se k tomu odhodlám a zbude na ni místo.
Lýkovec a vilín v zimě, obojí s poněkud nenápadnými květy. (Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/ a https://commons.wikimedia.org/)

Ráda bych ale měla na zahradě malé místo, kde by byly pospolu "zázračné" rostliny a květiny, které nejpozději v únoru dají na odiv své drobné květy. Prý některé vykvétají i v prosinci či lednu. Takže jsem si začala zjišťovat, které to vlastně jsou a jak vypadají. Ale vzhledem k tomu, že preferuji nejedovaté rostliny, tak asi skončím jen s pár druhy.

Vilín (Hamamelis)

Velmi pěkný keř podobný lísce. Je léčivý, vyžaduje slunné a polostinné stanoviště, nesnáší vápno. Na podzim se mu krásně zabarvují listy, většina lidí jej ale pěstuje spíš kvůli žlutým či oranžovým zimním květům, které by měly i pěkně vonět.Vilín viržinský kvete už v listopadu, někdy i v prosinci, ale když budete mít "smůlu", tak vykvete už v září. Vilín jarní a prostřední by měl kvést v únoru až březnu, vilín měkký by mohl vykvést už v lednu, zatímco vilín japonský spíše až více na jaře.

Lýkovec (Daphne mezereum)

Jedovatý keř s krásnými drobnými květy, který prý úžasně voní. Má rád polostín, ve velkém stínu nekvete, na slunci by měl málo vláhy. Květů byste se mohli dočat již v únoru. Existují i velmi nízké kultivary, ale také kultivary, které nepřežijí naši zimu. Další druhy lýkovců – alpský, vavřínový, slovenský už ale kvetou klasicky na jaře v dubnu, takže od nich se zimních květů určitě nedočkáte. S jedovatostí pozor, už 12 kuliček je smrtelná dávka pro dospělého. Jedovatá je v podstatě celá rostlina. Není dobré to přehánět i s vůní, můžete z ní dostat závratě.

Kalina (Viburnum)

Pěkný keř s bílými či růžovými květy, který by měl hezky vonět a kvést i v zimě. Ale jen za předpokladu, že vyberete ten správný kultivar. Kalina bodnantská by měla vykvést v zimě někdy od října do března, někdy ale může vymrzat. Kalina vonná se často udává jako zimní, ale spíše kvete až v březnu, jen někdy v prosinci. Kalina japonská, Henryho, Davidova, modroplodá neni dostatečně mrazuvzdorná. Kalina Carlesiova, tušalaj a vrásčitá kvete až v dubnu, kalina řasnatá má sterilní květy a kvete až v létě.

Jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum)

Poléhavý keř, který kvete od ledna do března pěknými žlutými květy, nejlépe se mu daří na slunci. Navzdory některým článkům a navzdory odkazu na druh jasmínu ale tento druh nijak nevoní.

Čemeřice (Helleborus)

Jedovaté nenápadné trvalky s bílými, načernalými, zelenkavými či lehce žlutými květy. Řekla bych, že jsou docela přehlédnutelné. Pokud si budete chtít čemeřici utrhnout, tak je pak na místě řádné umytí rukou, je opravdu hodně jedovatá. Rostliny kvetou až jako tříleté a nejdříve v únoru.

Vřesovec (Erica)

Nizoučká keřík, který roste v kyselých půdách (tedy nic ekologického a vhodného pro české zahrady). U nás lze pěstovat jen několik druhů, nejčastěji najdete vřesovec pleťový. Kvete už na podzim v listopadu či prosinci a jakmile napadne sníh, tak se kvetení zastaví a po roztání opět vykvétá.

Shora zleva: jasmín, kalina, čemeřice, vřesovec. (Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/, http://www.honeytraveler.com/)
A pár dalších, které v zimě kvetou spíše náhodně:
Zimolez Purpusův (lonicera x purpusii) – kvete spíše až v březnu, krásně voní.
Lískovníček chudokvětý (Corylopsis pauciflora) – další keř, který je vzhledově podobný lísce, květů se ale dočkáte až v březnu, dříve spíše ne.
Mahonie střední (Mahonia x media Winter sun) – stálezelý keř s velkými žlutými stvoly, někdy kvete v prosinci, jindy až ke konci zimy. Nevýhodou je, že choulostivá a namrzá.
Zimokvět časný (Chimonanthus praecox) – kvete spíše až začátkem března, ale někdy vykvete i v prosinci. Je trochu choulostivější.
Bílá forsytie (abeliophyllum distichum) – bílé květy se mohou ukázat už v lednu, ale také až v únoru. Prý mohou být jeden rok bílé a jeden růžové.
Višeň chloupkatá (Autumnalis Rosea) – může podruhé vykvétat v teplém listopadu, někdy dokonce i v lednu, jinak až v březnu či dubnu.

Články o zimních květech:
http://www.zahradaapriroda.cz/lykovec-rozkveta-na-konci-zimy/
http://www.dumazahrada.cz/zahrada/rostliny/2012/2/15/encyklopedie-rostlin-lykovec/
http://www.zahradaapriroda.cz/viliny/
http://www.zelen.cz/clanek/Hamamelis_vilin
http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/cemerice-kvetina-carodejnic.html
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/kalina-okrasny-ker-na-zahradu
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jasmín_nahokvětý
http://www.dumazahrada.cz/zahrada/rostliny/2012/2/8/jasmin-nahokvety-prozari-zimni-zahradu-zlutymi-kvety/
http://www.zahradaapriroda.cz/vresovec-pletovy/
http://www.magazinzahrada.cz/stromy-a-kere/zasnezeni-kvetouci-otuzilci-krasli-vasi-zahradu.html

Obrázek lýkovce: By Stefan.lefnaer (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Daphne_mezereum_sl5.jpg
Obrázek vilínu: By Dinkum (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hamamelis_mollis.jpg
Obrázek jasmínu: By 4028mdk09 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gelbe_Bl%C3%BCten_im_Schnee.JPG
Obrázek kaliny: By Sten Porse (Own photo, taken in Jutland.) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Viburnum-farreri-flowers.JPG
Obrázek čemeřice: By Tuuli55 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Helleborus_niger_Must_lumeroos.jpg
Obrázek vřesovce: Honey Traveler, Erica Heather Honeys, http://www.honeytraveler.com/single-flower-honey/erica-heather-honey/

Sdílení:

0 komentářů