Vítr v zahradě

Je dobré mít vítr v plachtách, ale ne vítr v zahradě. Na zahradě na větrné hůrce jen máloco spokojeně poroste. Vítr totiž vysušuje půdu, ochlazuje vzduch a odnáší rostlinám malou vrstvu oxidu uhličitého, který potřebují proto, aby dobře rostly. Takže pokud se nebudete větru bránit, nemudrujte nad malou úrodou a umírajícími rostlinkami. Níže jsou základní prvky, jak si s větrem na zahradě poradit.

Větrolamy

5 metrů vysoký strom zajistí 50 metrů závětří a rozptýleného větru. Za větrolamy se označují mnohé stromy či keře, kterým vítr nevadí, časté jsou například lísky, muchovníky, mišpule, rakytníky, svraskalé růže, ostružiny, maliny, účel splní i mnohé listnaté opadavé živé ploty. Příliš husté stromy vám fungovat nemusí
Naopak pozor na zdi, dřevěné ploty či stěny – ty způsobují turbulence a ještě větší problémy. Krásně to ilustruje následující obrázek z knihy Zahrada jako mikrokosmos (str. 209):
(Zdroj obrázku: kniha Zahrada jako mikrokosmos, Wolf-Dieter Storl)
Nemám to podložené, ale myslím, že pokud už takovou zeď máte, mohlo by pomoct k ní vysadit popínavku, maliny, ostružiny, jasmín nahokvětý. Na fóru Soběstačnost doporučují vysadit stromy vyšší než daná zeď.
U větrolamů ještě pozor na jednu věc – pohyb studeného vzduchu, který postupuje z kopce dolů do údolí. Pokud mu postavíte do cesty větrolam, může se u vás na zahradě studený vzduch držet a v květnu s sebou přinášet mrazíky a problémy.

Zbrzdění větru ve větrných koridorech

Pokud jsou domy v řadách příliš blízko od sebe, tak mezi nimi vzniká větrný koridor a vítr tam mnohem více a silněji fouká. Málo co tam poroste a na posezení to taky nebude. Navíc vám to může přinést hodně silný vítr do zahrady. Ideálně pomůže vhodně přidat nějaké stromy či keře, které vítr zbrzdí. Já do naší hodně úzké uličky mezi plotem a domem plánuji takové ty obloukové treláže, pod kterými se může procházet, a po kterých se bude pnout nějaká buď hezká ozdobná rostlina nebo jedlá popínavka.

Sluneční past

Situaci s problematickým severním studeným větrem řeší tzv. sluneční past. Hezky ji popisuje pan Svoboda ve své knize a je to vlastně celkem častý permakulturní prvek (píše o něm i Sepp Holzer). Hezky je koncept popsaný zde: Sluneční past aneb kde je teplo, tam to roste

Zase to ale s omezením větru ale nepřežeňte a neuzavřete zahradu do neprodyšného nepropustného obdélníku, kde by se bez lehkého rozptýleného větru mohlo "dařit" některým chorobám, jako je padlí. V zahradách, které jsou hodně vlhké, je právě nějaký vítr docela potřeba.

Další větrné odkazy:
http://www.zahradnickykalendar.cz/cs/jak-se-co-dela/915-zahrada-v-zavetri
http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=39&t=63
kniha Zahrada jako mikrokosmos
http://sobestacnost.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=19

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. Ahoj, ahoj, neznámá zahradnice,
    dneska jsem náhodou při svém brouzdání po netu narazila na tvůj úžasný blog .... je nádherný, blogy o zahradách jsou u nás nedostatkové zboží, já znám prozatím jen od Pavla /Chouby/ a ten tvůj mě moc oslovil, s dovolením si tě moc ráda uložím mezi své "oblíbené" a už se moc těším na další inspirativní návštěvu u tebe .... jsem zahradník samouk, metoda pokus-omyl, to je moje, mou vysněnou zahradu mám už tři roky a je toho ještě spoustu co se naučit a vylepšit, proto je každá inspirace vítána .... přeju ti krásný den .... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi děkuji za krásný komentář, takový mne vždycky potěší. Přeji Ti jen samé radosti s Tvojí zahradou a snad se Ti budou další moje příspěvky v blogu líbit.

    OdpovědětVymazat