Česnek medvědí – první jarní koření ze zahrady

Za poslední roky je kolem medvědího česneku docela humbuk, dostanete ho v restauracích i v bedýnkách a na trhu a píšou o něm foodblogeři. A já si myslím, že je to dobře. Nebýt všech těchto článků, vůbec bych o této chutné jarní rostlince nevěděla. Ale zkusila jsem jej, vážně mi zachutnal a tak nezbylo, než si jej vysadit i do naší zahrady.


V první řadě musím říct, že pro jeho pěstování na zahradě zatím vůbec nemáme podmínky. Medvědí česnek (Allium ursinum) je totiž rostlina typická pro lužní lesy. Líbí se jí ve stínu listnatých stromů, kde je hezky vlhko. Takže na naší slunné, lehce vyprahlé zahradě s malými stromky, to zatím ještě nějak není ono. Nemůžu se tedy divit, že například ze semen (od Osiva-semena.cz) mi zatím nevzešel vůbec. Podle tohoto článku Problematika pěstování česneku medvědího ze semínek musejí nejprve semena projít mrazem. Bývá taky vhodné je při setí překrýt lehkou vrstvou listí, která by na ně v přírodě také napadala. A obrnit se trpělivostí a čekat, pro kuchyňské použití budou rostliny silné až tak druhým rokem po vyrašení.

Česnek medvědí přirozeně najdete především v lužních lesích ve stínu stromů. (Zdroj obrázků: http://sk.wikipedia.org/http://sk.wikipedia.org/ a http://sk.wikipedia.org/)
Mým druhým pokusem bylo zakoupení celé rostlinky od Krulichů. Zasadila jsem ji do bylinkové spirály na jaře na místo, kde jsem si nejvíce myslela, že bude mít alespoň trochu stínu a vlhkosti od minijezírka. Ale jak se slunce v průběhu roku stáčelo, rostlinka nakonec byla více na slunci než ve stínu a brzy po ní nebylo ani památky. 
Na výsledky třetího pokusu se sázením medvědího česneku jsem si musela počkat právě toto jaro. Objednala jsem si v září, což je ideální doba pro sázení, celou sadbu medvědího česneku od http://cesnekmedvedi.blog.cz/. Tedy 200 cibulek. Podle doporučení autora toho blogu jsem je sázela po trsech, v mém případě to byly dva obrovské trsy – jeden opět do bylinkové spirály a druhý pod keře lísek. Cibulky se totiž prý v trsech mnohem lépe ujímají. Osobně jsem měla docela problém poznat, jak vlastně správně cibulka patří do půdy (kde má vrchní a kde spodní část). Nevím to do teď, cibulky byly propletené, takže jsem se nakonec rozhodla je do půdy prostě jen tak vložit, ať si poradí.

Vlevo je pokus se zasazením celé vykvetlé rostliny do bylinkové spirály (foto ještě před vysazením), ten ale moc nevyšel. Vpravo už jsou vidět cibulky, které jsem si objednala z http://cesnekmedvedi.blog.cz/. Přišly v krabici pěkně zabalené v novinovém papíře.
A nakonec nám krásně vyrostl:


Při plánování umístění medvědího česneku si uvědomte jednu věc – vážně voní česnekem. Takže u romantické lavičky v blízkosti okrasných voňavých květin to nemusí být ideální. Podle některých článků by se medvědímu česneku ale mělo dařit například i na severní straně domu a na jiných místech, kde obvykle nic moc jedlého nevypěstujete. Vysazený pod stromy a keři je bude chránit před houbovými chorobami (rzi, padlí, jabloně před strupovitostí). Jen jej nepěstujte spolu s okrasnými konvalinkami, mohla by hrozit záměna s jejich listy, které jsou česneku podobné, ale jedovaté.

A pokud už vám na zahradě roste? Užijte si jej v kuchyni, obvykle se do receptů používají listy z rostlin, které ještě nevykvetly. Jen to prosím nepřežeňte, já napoprvé zkusila hned 4 nasekané listy na chlebu se sádlem a bylo mi těžko. K medvědímu česneku je vhodnější přistupovat jako k dobrému koření než jako například k zelenině. Stačí jej méně a nejlepší je právě na jaře a čerstvý. Kromě toho, že se jedná o jednu z prvních jarních jedlých dobrot ze zahrady, má velké spektrum léčivých účinků na lidský organismus:
Skvělé máslo s medvědím česnekem.
Recept i obrázek pochází z blogu
http://www.crokmou.com/
  • je to přírodní antibiotikum, působí antibakteriálně a protiplísňově. Takže vám pomůže, pokud jste na jaře nemocní, abyste brzy mohli opět do zahrady. Měl by pomoci i od obyčejné rýmy a zahlenění, už i kvůli vysokému obsahu vit. C.
  • Prakticky dává do pořádku lidem trávení, ozdravuje střevní mikroflóru, ničí parazity, působí proti nadýmání, průjmu i zácpě.
  • Čistí ledviny, prý působí i preventivně proti rakovině.
Ne každému ale sedne, některým může podráždit žlučník. A lidé, kteří těžko snáší klasický kuchyňský česnek, nebudou nejspíš snášet ani ten medvědí.


Jak si medvědí česnek nejlépe vychutnat, aneb inspirace na recepty:
Nasekané listy na čerstvém chlebu se sádlem, sypané kmínem (na to nedám dopustit)
Šťouchané brambory s máslem a medvědím česnekem
Hovězí burgry s medvědím česnekem (od Mlsné kočky)
Pesto z medvědího česneku (od Mlsné kočky)
Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem (od Mlsné kočky) 
Vaječná omeleta s medvědím česnekem nebo míchaná vajíčka s medvědím česnekem
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem a kopřivami (od Věrušky)
Sůl a olej s medvědím česnekem (od Alenky)
Máslo s medvědím česnekem

Další informace a články:
Medvědí česnek, rostlina nabitá energií. Kde roste a co s ním?
Medvědí česnek
Medvědí česnek v Apetitu
Medvědí česnek pro jarní detoxikaci

Sdílení:

0 komentářů